glade elever

Om lægården

Vores kostpolitik

Du får en aktiv hverdag på skolen, så derfor skal der også masser af brændstof til. Det er vigtigt at din krop får al den energi og de næringsstoffer den har brug for, så du har det godt og kan yde dit bedste, - både når det gælder din idræt samt når det gælder de boglige fag

Hvad får man at spise på Lægården?

De 3 hovedmåltiderne er obligatoriske, mens mellemmåltiderne er frivillige. Der er buffetservering til alle måltider, hvilket giver valgmuligheder, men vi forventer at den enkelte spiser op, så vi minimerer madspild til gavn for miljøet, skolen og eleverne.

Vi anbefaler at spise efter ”Y-modellen”, da dette er med til at sikre dig en alsidig kost.

Kosten tilpasses unge med høj aktivitet, og der lægges vægt på en variation af gamle danske retter, inspiration fra hele verden, nye trends samt at årstiden spejler sig i valg af råvarer.

Vi tilbyder lidt af hvert

Vi kan tilbyde speciel kost. Aftalen laves i samarbejde med elev, forældre, kontaktlærer og køkkenlederen inden skoleårets start.

Køkkenet er selvfølgelig underlagt regler mht. egenkontrol og tilsyn

Vi har Bronze i ”Det økologiske spisemærke”. Dette vil sige at 30 – 60 % af vores råvarer er økologiske.

Vi arbejder i dagligdagen udfra de 10 kostråd samt NNR

Se mere om kostråd på altomkost.dk.

mad i kantinen

De 10 kostråd

SPIS FRUGT OG MANGE GRØNTSAGER - 6 OM DAGEN

Vi tilbyder frugt / grønt til alle måltider, - så det altid er ”nemt og tilgængeligt” Vi serverer hver dag salatbar / anrettede salater / grønt som tilbehør til aftensmaden og ser en ære i at lave nye ting og give eleverne valgmuligheden for at prøve nyt. Vi tilsætter oftest ekstra grøntsager i vores retter, og serverer ind imellem vegetarretter.

VÆLG FULDKORN

Vi bager selv alt vores brød og tilsætter ca. 1/3 del fuldkorn i vores gærdeje. Dog køber vi ind imellem sandwichbrød til f.eks. madpakker. Til den varme ret serveres der hver dag enten kartofler, ris eller fuldkornspasta. Vi er bevidste om ”Fuldkornsmærket” og ”Nøglehulsmærket” og vælger disse produkter hvor det giver god mening.

SPIS VARIERET - SPIS IKKE FOR MEGET - VÆR FYSISK AKTIV

Vi tilbyder varieret kost og informerer om fysisk aktivitet og sund kost - bl.a. ved fortællertimer / foredrag i årets løb.

SPIS MERE FISK

Vi serverer hver dag fisk til frokost og har det på menuen til aften 1 – 2 gange om måneden.

VÆLG MAGRE MEJERIPRODUKTER

Vi serverer minimælk til morgenmad og frokost. Vi serverer økologisk A38 0,5 %.. Vi blander dressinger op med A-38 (½ af hver), men serverer dog 45% ost.

VÆLG MAGERT KØD OG KØDPÅLÆG

Vi køber f.eks. magert hakket kød 8-12 fedt% og anvender en del fjerkræ

SPIS MINDRE MÆTTET FEDT

Vi er bevidste om at kroppen har behov for gode fedtstoffer og tilbyder becel som en valgmulighed til frokost og kun smør i begrænset omfang. Vi sparer generelt på fedtstoffet, ved bl.a. at ovn stege mange produkter, samt vi anvender raps- og olivenolie i madlavningen.

SPIS MINDRE SUKKER

Vi sparer generelt på sukker og serverer kun kage 1 aften om ugen samt i weekender og til arrangementer. Vi snakker med eleverne om hvad søde sager gør ved kroppen og fraråder slik og sodavand i dagligdagen.

SPIS MAD MED MINDRE SALT

Vi smager maden til, og arbejder på at mindske brugen af salt, ved at anvende de 5 smagssanser: Salt, surt, bitter, sødt & umami.

Drik vand

Vi serverer kold vand til morgenmad, frokost og aftensmaden. Vi udleverer ved skolens start en drikkedunk til alle, og denne skal følge dem i dagligdagen samt til alle arrangementer ud af huset.

Her er personalet, der sikrer dig sundere kostvaner:

På Lægården vægtes din sundhed højt. God kost er vigtigt for at både dit hoved og din krop kan fungere. Nedenstående køkkenpersonale sikrer dig sund kost, og dermed et godt udgangspunkt for at yde godt i din respektive sportsgren her på vores Sportsefterskole.

Som elev har du i kortere perioder køkkenvagt og hjælper til med alle opgaverne.

Vi prioriterer meget højt, at alle skal føle sig velkomne i køkkenet. Menuplanerne laves af personalet på skift, og vi tager meget gerne imod ønsker til dagens menu.

Du kan læse yderligere indenfor Om Skolen her.

Connie Kjeldsen

Køkkenleder